Heidegenot (fietsexcursie)

Zaterdag 18 augustus 2007

De fietsexcursie Heidegenot kende slechts drie deelnemers (Jan Bonenschansker, Ellie Bonin en ondergetekende), maar daar lieten we ons niet door ontmoedigen. Integendeel: we hebben bij elkaar toch ongeveer 40 km gefietst. Het was overigens mooi zonnig weer.

De route startte bij het theehuis bij de Crailose brug op de Witte Kruislaan/hoek Naarderweg. Vandaaruit fietsten we naar de natuurbrug en werden we verwelkomd door ongeveer twintig Drentse heideschapen.

Op de natuurbrug zagen we twee mensen aan het werk om de dierensporen uit te wissen. We maakten een praatje. Zij bleken in opdracht van Alterra onderzoek te doen naar de dierensporen. Ze vertelden enthousiast dat er veel reeën en konijnensporen te zien waren, maar soms ook van een haas, vos of een marter. Waar zij vooral in geïnteresseerd waren was de combinatie van natuurbrug en recreatie (mensen dus). Vooralsnog is de conclusie dat dat wel samengaat, zolang er geen honden op de natuurbrug komen.

Iets verder op de natuurbrug zagen we een stuk of tien distelvinken. En daarna...
Heide! Prachtig bloeiende heide! Een heel landschap vol en het rook er heerlijk naar honing.

Tussen de heideplanten zagen we grasklokjes staan. Vanaf de Bussummer en Westerheide fietsten we richting Laren. Langs de kant van de weg stopten we om de daar aanwezige paddenstoelen te bekijken. Het waren paddenstoelen die ons onbekend voorkwamen. Lange witte stelen van ruim 10cm, staande op zaagsel van bomen met een wit/zwart parasolletje. Ik maakte een paar foto's om thuis te determineren: we dachten eerst aan het Hazenpootje, maar die komt niet algemeen voor. In een ander paddenstoelenboek stond echter de Wortelende inktzwam en die voldeed aan alle criteria (en komt wel vaker voor).

We fietsten naar de Tafelberg (een lastige beklimming) en nuttigden daar een welverdiende kop koffie met 'wat erbij'. Vanaf het terras kon je de Tafelbergheide zien. We gingen verder lang het hoogste punt van Noord-Holland: 36,4 m boven NAP. Jan vertelde dat hier in de middeleeuwen jaar in jaar uit een vuur brandde zodat de schepen op de Zuiderzee (IJsselmeer) zich konden oriënteren.

Via de flanken van de Limitische heide fietsten we richting Gooimeer. Bij Oud Valkeveen bij de ingang van een natuurgebied zagen we de gekraagde aardster en ook wat aardappelbovisten. Daarna gingen we zuidwaarts langs de Nieuw Bussummer heide en de Vliegheide bij Bikbergen. Vervolgens via Bussum weer naar de Bussummerheide en de natuurbrug, waardoor ons rondje compleet was.

Ik heb nog nooit zó veel mooie bloeiende heide op één dag gezien.

Waarnemingen:

Johan Lindeman

Drentse heideschapen Heide Jan en Ellie Heide Grasklokjes Wortelende inktzwam Wortelende inktzwammen Gekraagde aardster