Lage Vuursche

Zaterdag 13 oktober 2007

Hallo vrienden van het Schimmelrijk,

Het heeft deze keer wat lang geduurd, voordat ik een verslagje kon maken. Gelukkig heeft Petra een mooie lijst gemaakt van de gevonden soorten (in de bijlage), dat heeft mij weer wat tijd bespaard.

Bij de excursie van 29 september in Pijnenburg heb ik het gehad over Lactarius blennius (Grijsgroene melkzwam en Lactarius fluens (Beukenmelkzwam). Dat verhaal kan naar het rijk der fabelen worden verwezen. De verschillen tussen die twee, zoals ze in gidsen, staan omschreven, hebben mij op een dwaalspoor gebracht. De Beukenmelkzwam is erg zeldzaam. Ik zal hem eerst eens gezien moeten hebben om hem echt te kennen.

We vonden een boleet, die we voorlopig de Gewone fluweelboleet hadden genoemd. Ik had hem meegenomen. Voorheen zouden we deze boleet meteen de Roodsteelfluweelboleet (Boletus chrysenteron) genoemd hebben. Sinds kort is er nog al wat gewijzigd in de naamgeving van de fluweelboleten. Dit exemplaar verkleurde niet blauw bij druk op de poriƫn of bij het doorsnijden. Tussen de barstjes van de hoed was een rose kleur te zien, ook bij de vraatplekken. Het was, wat nu genoemd wordt de Roodstelige boleet (Xerocomus chrysenteron). En nu maar hopen dat ik niet weer fabeltjes heb verteld.

Bij Crepidotus staat geen soortnaam. Het is heel vaak het Rondsporig oorzwammetje, maar ik had geen zin om het uit te zoeken. De soorten lijken toch allemaal sterk op elkaar. De Hebeloma (vaalhoed) is erg lastig te determineren of moet ik zeggen dat het boven mijn pet gaat?

Waarnemingslijst:

Wim Appelhof